Overslaan en naar de inhoud gaan

Van meubelfabrikant tot gerenommeerd specialist in aluminium schrijnwerk

Ignace Opsomer, de bezieler van Meutabel, was aanvankelijk fabrikant van metalen salontafels. Hij richtte het bedrijf op na zijn legerdienst en had al snel een sterk imago als meubelproducent opgebouwd. Meutabel had het grootste goudbad van de Benelux, van maar liefst 23 karaat, waarin buizen werden ondergedompeld en gekleurd. Helaas sloeg het noodlot in 2009 toe. In de chromage ontstond een brand die het hele bedrijf verwoestte. Heel wat giftige stoffen kwamen vrij, waardoor opruimen niet zo eenvoudig was. De meubelcollectie werd door een Nederlander overgenomen, en vader Opsomer koos er met zijn zoon Philippe Opsomer voor om een andere weg in te slaan: die van het aluminium schrijnwerk.

Ze zagen het meteen groots …

In eerste instantie werd Meutabel ‘raamboer’, zoals dat heet. Ze produceerden aluminium ramen voor schrijnwerkers. Vaak ging het om slechts enkele stukken, terwijl het bedrijf qua machines en productiecapaciteit eigenlijk helemaal klaar was voor seriewerk en grotere oplages. Al snel gingen ze dan ook zelf gaan plaatsen en ondertussen worden projecten van opmeting tot dienst-na-verkoop uitgevoerd. Kwaliteit is hier altijd de rode draad. Dat is ook de reden waarom Meutabel als één van de eerste bedrijven in België het FAC-keurmerk op zijn palmares mocht schrijven. Hun producten dragen daarnaast ook het CE-label en het CCBA-keuringsbureau komt voor elke mogelijke keuring zo snel mogelijk langs, zodat we altijd een uitstekende kwaliteit kunnen garanderen.

Ondertussen is Meutabel een vaste referentie voor middelgrote tot grote aanbestedingen voor het lot aluminium schrijnwerk. Het bedrijf realiseerde al verschillende scholen, woonzorgcentra en rusthuizen, gevelbouwprojecten, sociale huisvesting en appartementsgebouwen. Telkens met de nodige aandacht voor een persoonlijk contact met de klant en een goede vertrouwensrelatie. De zaakvoerders zijn dan ook elke dag aanwezig en op de hoogte van elk project.

Een rijke geschiedenis

1982

Begin jaren 80 richt Ignace Opsomer Meutabel op in Oeselgem (Dentergem). Bijna zijn hele carrière lang maakt hij kwaliteitsvolle meubels tot het noodlot toeslaat.

2009

Een bedrijfsbrand vernielt het volledige bedrijf in 2009. De meubelcollectie wordt overgenomen en Ignace beslist samen met zijn zoon Philippe Opsomer om zich toe te leggen op aluminium schrijnwerk. Op dat moment telt Meutabel drie medewerkers en wordt er enkel voor schrijnwerkers geproduceerd.

2014

In 2014 start Meutabel met eigen leveringen en plaatsingen.
Daarvoor werkt het bedrijf samen met enkele vaste onderaannemers.

2015

Meutabel behaalt het certificaat om brandwerend schrijnwerk te mogen produceren.

2016

Meutabel behaalt als één van de eerste drie bedrijven het FAC-keurmerk.

2018

Tijd om eigen medewerkers aan te werven om intern plaatsingen uit te voeren.
Zo is er meer controle over het hele project. Vanaf dag één starten zes plaatsers tegelijk.

2019

Het team is sterk uitgebreid en werkt goed samen in een familiale sfeer.
Onze equipe telt vier bedienden, zes plaatsers, twee exclusieve onderaannemers en zeven productiemedewerkers.

2020

Meutabel behaalt de erkenning als aannemer in klasse 4. Dat betekent dat we voortaan overheidsopdrachten mogen uitvoeren met een raming van tot 900.000 euro. Deze erkenning toont aan dat Meutabel financieel gezond is, over voldoende eigen vermogen en interne medewerkers beschikt en binnen een bepaalde periode een aantal projecten van een bepaalde grootorde tot een goed einde heeft gebracht.